احیای برجام در این دولت یا دولت بعدی؟

به گزارش مجله سرگرمی، دور ششم از مذاکرات هسته ای در حالی جریان دارد که باوجود پیشرفت ها و برداشته شدن گام های رو به جلو، هنوز بعضی اختلافات به قوت خود باقی است؛ اختلافاتی که بسیاری از ناظران معتقدند اگر حتی در این دور حل نشود اما به احتمال زیاد قبل از سرانجام دولت رفع خواهدشد.

احیای برجام در این دولت یا دولت بعدی؟

به گزارش ایرنا،ششمین دور از مذاکرات بین ایران و دیگر اعضای توافق هسته ای در قالب کمیسیون مشترک برجام که از روز شنبه 22 خرداد در پایتخت اتریش شروع شده بود، همچنان در جریان است. اظهارات مقامات ایرانی و طرف مقابل از پیشرفت گفت وگوها و در عین حال باقی ماندن بعضی موانع حکایت می نماید.

روز پنجشنبه 27 خرداد، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفت که پیشرفت هایی در مذاکرات احیای توافق هسته ای موسوم به برجام به دست آمده اما همچنان چالش هایی باقی مانده است. پرایس همچنین توضیح داد که کشورش چارچوب زمانی برای سرانجام ششمین دور مذاکرات احیای برجام ندارد. گفتنی است آمریکا به دلیل خروج از برجام و مخالفت ایران قادر به حضور مستقیم پشت میز مذاکرات نیست. بنابراین هیات آمریکایی در این گفت وگوها در هتلی دیگر در همین خیابان مستقرند تا غیرمستقیم در گفت وگوها مشارکت نمایند.

قدم هایی کُند اما رو به جلو

از نگاه ناظران، گفت وگو های با واسطه و غیر مستقیم با آمریکا یکی از دلایل فرسایشی شدن مذاکرات است. مقامات جمهوری اسلامی اما تاکید دارند در صورتی حضور آمریکا را در پشت میز مذاکرات می پذیرند که کاخ سفید تحریم های ضدایرانی را لغو به سپس با رعایت تعهدات به برجام بازشود.

افزون بر اظهارات مقامات کاخ سفید، از سخنان میخائیل اولیانوف نماینده روسیه، انریکه مورا نماینده سیاسی اتحادیه اروپا و دیگران می توان به این درک رسید که قدم ها در مذاکرات رو به جلو اما قدری کُند است. در پیوند با اختلافات نیز هر چند به طور معین تا کنون این مسایل رسانه ای نشده اند ولی به دو موضوع اصلی برمی شود؛ یعنی لغو تمامی تحریم به عنوان مطالبه ایران و نیز بازگشت تهران به تعهداتی که به دنبال خروج آمریکا از توافق، کاسته است.

جدا از اقرار بر سر وجود بعضی موانع و اختلافات، در این روزها دیپلمات ها و مقامات کشورهای مختلف از پیشرفت مذاکرات سخن به میان می آورند. ضمن اینکه در حوزه میدانی و عملیاتی نیز نشانه های مثبتی برای احیای برجام به چشم می خورد. به عنوان نمونه در روز های اخیر شاهد چراغ سبز آمریکا به اروپا برای عملیاتی سازی کانال اقتصادی سوییس بودیم. ایگنازیو کاسیس وزیر امور خارجه سوییس در این باره اظهار کرد که جو بایدن روز سه شنبه 25 خرداد حمایت خود را از سرعت بخشی به صدور مجوز جابجایی اقتصادی برای تجارت اقلام انساندوستانه با ایران در چهارچوب سازوکار اقتصادی سوئیس اعلام نموده است.

ضمن اینکه دولت آمریکا پنج شنبه گذشته گفت نام سه مقام پیشین ایرانی و دو شرکت را که در معامله محصولات پتروشیمی ایران نقش داشته اند به دلیل تغییر رفتار و موقعیت آنها از فهرست تحریم ها خارج نموده است. اگر چه مقامات آمریکایی تاکید نمودند که این اقدام با گفت وگوهای احیای برجام ارتباطی ندارد اما از نگاه کارشناسان بی تاثیر بر فضای مذاکرات نیست.

به نتیجه رسیدن مذاکرات در دولت روحانی یا دولت بعدی؟

پرسشی که این روزها ذهن بسیاری از صاحبنظران و سیاستمداران را به خود درگیر نموده این است که آیا تا زمان اتمام کار دولت دوازدهم مذاکرات هسته ای به نتیجه خواهد رسید یا اینکه امضای توافق به دولت بعدی محول خواهد شد؟

در این پیوند دیدگاه های مختلفی وجود دارد به عنوان نمونه رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، احیای برجام را در دولت بعد محتمل می داند. گروسی روز 26 خرداد در مصاحبه ای با روزنامه ایتالیایی لارپوبلیکا تاکید نمود که برای احیای توافق هسته ای با ایران باید منتظر تشکیل دولت جدید در این کشور بود. وی ادامه داد: بحث هایی که هفته ها در جریان بوده، به مسایل فنی بسیار پیچیده و حساسی پرداخته است، اما آنچه مورد احتیاج است، اراده سیاسی همه طرف هاست.

البته این اظهارنظر گروسی می تواند برایند کاهش همکاری های تهران و آژانس باشد که در پی تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از حقوق ملت ایران انجام گرفت.

نمایندگان مجلس آذرماه پارسال، کلیات و جزییات طرح مذکور را به تصویب رساندند که پس از تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل و از سوی دولت لازم الاجرا شد. فراوری اورانیوم با غنای 20 درصد، ذخیره سالانه حداقل 120 کیلوگرم از این نوع اورانیوم در داخل کشور، افزایش سانتریفیوژ های نسل جدید و محدود سازی نظارت بازرسان آژانس تنها چند مورد از بندهای آن به شمار می رفت.

به تازگی نیز مقامات دولت از شخص رییس جمهوری گرفته تا علی ربیعی سخنگوی دولت اشاره هایی به سرعت بالای فعالیت های هسته ای ایران داشته اند؛ موضوعی که ناظران آن را در جهت فشار بر غرب و آژانس برای لغو تحریم ها ارزیابی می نمایند.

رییس جمهوری اخیرا با اعلام این که ایران هر زمان بخواهد می تواند غنی سازی بیش از 63 درصد را هم انجام بدهد، از طرف های مذاکره نماینده با ایران خواست که این چند مورد باقی مانده را هم بپذیرند. ربیعی نیز روز سه شنبه 25 خرداد اظهار کرد که ایران تا به امروز 6.5 کیلوگرم اورانیوم با غنای 60 درصد فراوری نموده است. وی ادامه داد که ایران 108 کیلوگرم اورانیوم با درجه خلوص 20 درصد در اختیار دارد.

در چنین شرایطی است که گروسی برای فشار بر دولت از امضای توافق با دولت آینده ایران سخن به میان می آورد، افرادی چون میخائیل اولیانوف مذاکره نماینده روسیه ارشد در مذاکرات وین معتقدند برای نهایی کردن مذاکرات و دستیابی به یک توافق دست کم دو هفته دیگر زمان احتیاج است.

از نگاه دیپلمات های کشورمان نیز باید گفت که آنها به ثمربخشی مذاکرات در همین دولت خوشبین اند. سیدعباس عراقچی رییس هیات مذاکره نماینده ایرانی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره تاکید نمود: رسیدن به توافق منوط به تامین خواسته های کلیدی و برطرف نگرانی های اصولی جمهوری اسلامی است و هر زمان که ما به چنین نقطه ای برسیم توافق صورت خواهد گرفت، چه در این دولت باشد چه در دولت آینده. البته باید بگویم اکنون بیش از هر زمان در گذشته به توافق نزدیک هستیم و شخصا بسیار امیدوارم که توافق در همین دولت صورت گیرد.

310 310

bigkurosh.ir: مجله کوروش بزرگ، وبلاگ خبری، تاریخی و تحلیلی

faceraz.ir: فیس راز | گفتگو و همدلی راه حل رفع همه مشکلات

منبع: خبرآنلاین
انتشار: 25 آبان 1400 بروزرسانی: 25 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 148149

به "احیای برجام در این دولت یا دولت بعدی؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "احیای برجام در این دولت یا دولت بعدی؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید